Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk pieczony w jogurcie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z indyka 1,5 kg
jogurt naturalny 400 g
oliwa 4 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 op
Kolendra cała Prymat 4 łyżeczki
papryczka chili 1 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk pieczony w jogurcie

Papryczkę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i drobno posiekaj. Pieprz i kolendrę utłucz w moździerzu, wymieszaj z curry, papryką oraz jogurtem i oliwą z oliwek.
2. Pierś indyka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, zalej aromatycznym jogurtem, przykryj i odstaw do lodówki na godzinę. Następnie wyjmij i ułóż w brytfannie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok 20 min. Następnie zmniejsz temp do 190 stopni i piecz mięso godzinę, polewając od czasu do czasu zalewą jogurtową. Gotową pieczeń pokrój w plastry. Podawaj z ryżem i smażonymi warzywami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 18.01.2014 07:19
pyszne smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak