Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielęcina w sosie z tuńczyka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tuńczyk kawałki w oleju 20 dkg
sardele solone 3 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
seler naciowy 1 łodyga
cebula 0,5 kg
Goździki całe Prymat 2 sztuki
kapary całe Smak 12 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
szałwia 1 szczypta
ocet 1 łyżka
cytryny 1 sok
oliwa 1 łyżka
sól 1 szczypta
cielęcina bez kości 0,5 z udźca
wino białe wytrawne 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Cielęcina w sosie z tuńczyka

Przygotować marynatę z wina, szałwii, liści laurowych, selera, cebuli pokrojonej w plastry i goździków. Cielęcinę zalać przygotowaną zaprawą i marynować całą noc. Zalewę do gotowania cielęciny przygotować z przecedzonej marynaty, rozcieńczonej nieznacznie wodą i przyprawionej solą. Po 30 minutach gotowania dodać umyte i oczyszczone z ości sardele i gotować jeszcze 30 minut. Następnie przetrzeć przez sitko żółtko na twardo, sardele tuńczyka; do tego dodać 6 posiekanych kaparów, oliwę, ocet i sok z cytryny. By sos nabrał właściwej konsystencji, dodać trochę wywaru z cielęciny i starannie wymieszać. Mięso podawać na zimno, w plastrach polanych sosem i przybranych kaparami. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zuzanna5 24.08.2011 18:38
pyszności
Rique 06.08.2011 09:22
moze byc dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak