Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sake

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 5-7 L
cukier 2-3 Kg
ryż 1 Kg
cytryna 2szt
pomarańcza 1szt
rodzynki 15-20 Szt.
ziele angielskie 10szt
Goździki całe Prymat 5szt
tymianek 1 Łyżeczka
imbir 1 Łyżeczka
pieprz czarny 1

Przepis i sposób przygotowania na: Sake

Wodę do dużego garnka wlewamy stopniowo po 1 litrze w odstępach od około sek. do około minuty. Gdy mamy już całą wodę w garnku i ma temperaturę ok 30-40 stopni dosypujemy 1kg cukru i mieszamy aż się rozpuści i dosypujemy kolejny 1kg cukru i także mieszamy aż do rozpuszczenia i nadal podgrzewamy już syrop. Później dodajemy ziele angielskie, goździki. tymianek, imbir i świeżo zmielony lub rozgnieciony pieprz ok 1/2 łyżeczki. Gotujemy to ok 5 minut ale nie doprowadzamy do całkowitego wrzenia musi lekko się \'\'poruszać\'\'. Wciskamy do tego sok z cytryn oraz z pomarańczy. Teraz dodajemy drożdże może być trochę niej niż pół kostki ale pamiętajmy o tym aby syrop z przyprawami nie był bardzo gorący tzw. letni czyli przyjemny gorąc. Drożdże mają być rozdrobnione. Na końcu dosypujemy ryż cały kilogram luzem nie rozrywany z torebek. Teraz wlewamy cały syrop z ryżem wlewamy do baniaka i dolewamy 1,5 l wody zimnej. Nakładamy korek rurkę fermentacyjną i oblewamy to woskiem. Zostawiamy na 6 tygodni lub do czasu aż skończy bulkać. Później rozlewamy do butelek i dodajemy po kilka kryształków cukru do każdej jako klarownik. Co jakiś czas odkorkowujemy lub odkręcamy butelki aby wypuścić gaż.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak