Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z jabłkami i kaszą jaglaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 szt
jajko 6 szt
ser biały 25 dag
kasza jaglana 25 dag
marchewka 1 szt
seler korzeniowy 1/2 szt
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 6 łyżek
limonka 1 szt
żurawiny suszone 3 łyżki
płatki owsiane 3 łyżki
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
jabłka wg uznania
wino białe wytrawne 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z jabłkami i kaszą jaglaną

1. Oddziel białka od żółtek, przełóż do osobnych miseczek, do każdej dodaj po 2 łyżki cukru. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj, aż masa stanie się prawie biała. Do żółtek dodaj biały ser, wymieszaj.
2. Dodaj kaszę, utarte jabłka, startą marchew i starty seler (skropiony sokiem z limonki). Oprósz 3 łyżkami mąki i wymieszaj. Dodaj ugotowane w winie żurawiny, skórkę i sok z połowy limonki, resztę mąki i pianę z białek, wymieszaj.
3. Masę przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, wysmarowaną masłem w wysypaną bułką. Posyp płatkami owsianymi. Piecz 35-40 min w temp. 170-180 stopni. Pokrój na kawałki i wyłóż na talerze. Udekoruj plastrami jabłek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 13.01.2014 07:54
bardzo smaczne
Ewelina38 08.08.2012 11:14
zapewne jest bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak