Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gąski solone

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gąski 1 kg
sól 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gąski solone

Gąski zamaczamy w ciepłej wodzie. Ponieważ rosną na piasku, całe są nim pokryte. Płuczemy dokładnie kilka razy. Odsączamy je na sicie a następnie układamy w słojach lub w kamiennym garnku, przesypując grzyby grubymi warstwami soli. Po pewnym czasie sól się rozpuści. Wskutek działania soli gąski zmienią kolor i z żółtych staną się brunatno - brązowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak