Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka z bezikami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 250 g
cukier puder 100 g
mąka 250 g
żółtko jajek 3 szt
sól szczypta
Nadzienie:
jabłka 1 kg
cukier 2 łyżki
białko 3 szt
cukier 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka z bezikami

Masło z przesianą mąką posiekać nożem na stolnicy, dodać żółtka, cukier i sól, szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1-2 godz. Jabłka obrać, poszatkować i udusić z cukrem. Ciastem wyłożyć tortownicę, formując rancik i podpiec je na jasnozłoty kolor. Na przestudzone ciasto wyłożyć jabłka. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, ubijając tak długo, aż się rozpuści. Ozdobić szarlotkę bezikami z piany i suszyć w ciepłym piekarniku 20-30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak