Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kakaowe wielokolorowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kakaowe
cukier 1 szklanka
masło 1\\2
olej 1\\2 szklanki
jajko 4
mleko 250 ml
mąka 600 g
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ptasie mleczko
galaretka 1 op;
woda 1,25 szklanki
mleko skondensowane niesłodzone 1
cukier 2 łyżki
masa jagodowa
jagody
ser ricotta 250 g
miód 5 łyżek
jogurt naturalny 3 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowe wielokolorowe

Ciasto kakaowe: Ucieramy cukier z masłem wlać mleko, jajka , olej i ucieramy wszystko razem , do powstałego ciasta dodajemy kakao, proszek ,przesiana mąkę i mieszamy , formę natłuścić , wysypać bułką tartą i pieczemy 40 minut w 180 st. W tym czasie robimy Ptasie mleczko: Dowolną galaretkę rozpuszczamy we wrzątku mieszając i odstawić do ostygnięcia , kiedy galaretka zacznie tężeć miksując dodajemy stopniowo mleko i cukier , tak przygotowane ptasie mleczko możemy nałożyć na wystudzony biszkopt i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. W tym czasie robimy masę jagodową wraz z galaretką jagodową.: Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i odstawiamy na 10 minut , do pojemnika od miksera wkładamy ser , miód, jagody 1\\ 2 szklanki, cukier waniliowy {piszę tutaj składniki ponieważ mi brakło kratki} i ucieramy 3 minuty dodając po pół szklanki jogurtu jeśli masa jest mało słodka to dodajmy cukier , całość wymieszać mikserem . Namoczoną żelatynę wymieszać w 1\\3 szklanki wody gorącej a następnie zmiksować z masą jagodową . W składnikach jeszcze raz podaje : ! łyżeczka ekstraktu z wanilii i 20 g żelatyny w proszku. Wyjmujemy ciasto z lodówki wylewamy masę jagodową na ptasie mleczko i z powrotem wkładamy do lodówki. Robimy Galaretkę z jagód : 200 g. jagód , 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny w proszku. Przygotowanie : Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i odstawiamy , do rondelka wkładamy jagody z cukrem pudrem , podgrzewamy 3 minuty aż zauważymy że jagody puściły sok i zmiksować , przelać przez sitko, uzyskując gładki mus , wlać z powrotem do rondelka żelatynę dodać do musu , mieszać podgrzewając aż żelatyna całkowicie się rozpuści , ostudzoną wylać na samą górę ciasta czyli masę jagodową i włożyć na dłużej do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 13.01.2013 19:05
świetne ciasto
babcia
babcia 13.01.2013 19:05
świetne ciasto
malaczarna23 27.04.2012 08:58
pyszniutkie ciasto
kotlet 16.09.2011 23:25
rewelacyjne ciacho
Beatris 12.07.2011 14:00
Wygląda bardzo smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak