Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy wołowe duszone z grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 0,5 kg
grzyby suszone 5 dag
cebula 20 dag
sos sojowy 3 łyżki
śmietana 4 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy wołowe duszone z grzybami

Mięso oczyścić, umyć, pokrajać w poprzek włókien na plastry, zbić tłuczkiem, oprószyć lekko pieprzem. Cebulę obrać, opłukać. Jedną cebulę posiekać jak najdrobniej, wymieszać z pietruszką, posolić. Gdy nieco zmięknie, nakładać równomiernie na plastry mięsa, zwinąć w ścisłe rulony. Przygotowane mięso lekko obrumienić na patelni do smażenia bez tłuszczu, przełożyć do rondla, podlać 3 łyżkami wrzącej wody i połową sosu sojowego, dodać resztę cebuli pokrajanej w piórka. Przykryć, dusić na małym ogniu. Grzyby umyć, osączyć, pokrajać w paski, włożyć do duszącego się mięsa, w miarę potrzeby podlewając wodą. Do miękkiego mięsa dodać śmietankę wymieszaną z resztą sosu sojowego i dusić jeszcze chwilę. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak