Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok z buraczków

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraczków czerwonych 1 kg
marchew 1
pietruszka 1
kawałek selera 1
ciepłej przegotowanej wody 1 i 1/2 litra
soli 1i 1/2 łyżka
czosnek 1 ząbek
jabłka twarde

Przepis i sposób przygotowania na: Sok z buraczków

Wodę zagotować , dodać sól .Zostawić aby ostygła.Buraczki umyć ,obrać i opłukać. Następnie pokroić w plastry.Tak samo postąpić z marchewką ,pietruszką i selerem.
Jabłka umyć, nie obierać, pokroić w ósemki, wykroić gniazda nasienne.Czosnek obrać.Do dużego słoja wkładać plastry buraków na przemian z marchewką pietruszką , selerem i jabłkami. Dodać ząbek czosnku.Wszystko zalać ciepłą osoloną wodą i przykryć czystą gazą. 2 do 3 razy dziennie zamieszać drewnianą łyżką.
Tak przygotowane warzywa mają stać około 5 dni.
Sprawdzić po 3 lub 4 dniach. Jeśli sok jest już kwaskowy można zlać.do słoika i trzymać w lodówce.Pić 2 razy dziennie po pól szklanki.Tak przyrządzony sok pije się na polepszenie wyników krwi./hemoglobina/ Warzywa z burakami można wykorzystać na zupę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak