Filet z kurczaka, mocno popieprzony

Filet z kurczaka, mocno popieprzony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podwójne piersi z kurczaka

    2
  • łyżki soku z cytryny

    3
  • łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

    2-3
  • łyżeczki kruszonego pieprzu czerwonego

    2
  • łyżeczki papryki słodkiej mielonej

    1,5
  • sól

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Każdą pierś rozciąć na dwie pojedyncze części, oddzielić polędwiczki. Duże części lekko rozbić dłonią, oprószyć lekko solą, skropić 3 łyżkami soku cytrynowego i 3 łyżkami oliwy. Odstawić pod przykryciem na 1 godzinę do lodówki. Zamarynowane filety oprószyć obficie kruszonym pieprzem i papryką, kłaść na mocno rozgrzaną patelnię (nie wlewać tłuszczu) i usmażyć na złoto-brązowo z obu stron, ok. 3-5 min. z każdej.

Podawać z ziemniakami z wody i salsą truskawkową.
Salsę przygotować w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/14854/salsa-truskawkowa.html

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bernadeta1

15.09.2012 22:11
uwielbiam ostre potrawy a na widok tej ślinka leci

Kikiriki

20.03.2012 17:59
genialne

Ewa104

05.02.2012 15:08
Uwielbiam takie popieprzone filety.Pycha!

Goya

09.06.2011 21:53
pychotka

wiola28a

27.01.2011 22:16
pyszny obiadzik

romanrafal

27.01.2011 17:45
super

ewelina/bunia

18.11.2010 10:55
pyszne

Mati13

11.09.2010 08:08
świetnie wyglada

polly66

02.09.2010 07:48
fajny talerzyk zamieniłabym tylko truskawki na wiśnie

sylwiachmiel

27.06.2010 09:06
ciekawa nazwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat