Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelowy drożdżowiec z owocami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 70 dag
masło 15 dag
cukier brązowy 8 dag
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 5 dag
cukier kryształ 5 dag
drożdże świeże 4 dag
mleko 50 ml
jajko 2 szt.
jabłko 1 szt.
nektarynka 1 szt.
ananas 6 plastrów
sól szczypta
karmel 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowy drożdżowiec z owocami

60 dag mąki pszennej przesiać do misy. Zrobić wgłębienie po środku, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, szczyptę soli i ciepłe mleko. Wymieszać delikatnie i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Gdy zaczyn wyroście, dodać pozostały cukier kryształ, mleko zagęszczone karmelowe i jajka. Zagnieść ciasto i na samym końcu połączyć z 5 dag stopionego masła. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Jabłko i nektarynkę obrać. Wszystkie owoce pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem cynamonowym.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować cienko i szklanką wycinać z ciasta kółka. na każdym ułożyć po porcji owoców i zlepić brzegi formułując pierożki.

Formę do ciasta wysmarować masłem. Układać w niej pierożki jeden obok drugiego. Posypać kruszonką powstałą z połączenia pozostałych składników - cukru brązowego, 10 dag mąki pszennej oraz 10 dag masła. Przykryć i pozostawić, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Piec w temperaturze 180ºC przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 02.09.2011 11:37
pycha
Gosia40 30.07.2011 13:41
Uwielbiam drożdżowe wypieki!
aguus 20.07.2011 09:41
Pyszniutki!
Misiek1 10.07.2011 04:42
I jak wyrósł - mistrzostwo świata:)
pawel6 07.07.2011 08:52
Pyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak