Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino z malin

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

malin 10 kg
cukru 2,4 kg
pożywka dla drożdży 1
wody 2l

Przepis i sposób przygotowania na: Wino z malin

Najlepsze są maliny z lasu, mają aromat lata. Trudno jest tyle uzbierać, więc zbieram na raty i lekko pasteryzuję z cukrem (pamiętając o proporcjach). Zazwyczaj kupuję później resztę malin zazwyczaj we wrześniu / październiku wybierając najciemniejsze, nie koniecznie największe. Świerze maliny ( w tym roku 5kg) zalewam 1L ciepłej wody i mocno mieszam lekko rozgniatając. Odstawiam na 1-2 dni w chłodne miejsce. w chłodne, aby nie rozwinęły się zbyt mocno dzikie drożdże. Wyciskam sok, przygotowuję nastaw z drożdży. Wyciśnięte owoce najczęściej dodaje do robionego dżemu z malin, lub zalewam resztą wody i wyciskam jeszcze raz. Wszystko zlewam do balonu z pożywką, ewentualnymi malinami z lata pamiętając o proporcjach !!!! Cukier daję w trzech porcjach !!! Pierwsza z letnimi malinami lub teraz następne po 4 i 8 dniach. Malinki fermentują szybko, ale lubią długo leżakować po tak ciężkiej pracy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 16.11.2011 10:05
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak