Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek upieczony z cebulką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
oliwa 3 łyżki
Musztarda sarepska Prymat łyżeczka
marynata słodko-kwaśna Prymat łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
majeranek łyżeczka
boczek ok 700g chudy

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek upieczony z cebulką

Boczek umyć, odciąć skórę. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce. Natrzeć nią mięso, obłożyć cebulą dokoła. Przykryć i schować do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie włożyć mięso razem z cebulą do siatki pieczeniowej (jeżeli nie jest to w miarę zwarty kawałek boczku) i zamknąć w rękawie do pieczenia (razem z całą marynatą z miski). Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 240stopni na ok 10-15min. Następnie zmniejszyć temp. do 170 stopni i piec jeszcze jakieś 35min. Pod koniec odchylić rękaw, by się lekko zarumieniło. Po wyjęciu pozostawić w sosie przez kilka min przed pokrojeniem, by nie wyschło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 01.03.2012 19:56
mniam
agnieszka214 04.07.2011 07:31
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak