Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na babce

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
jajko 2 szt
cukier 10 dag
masło 15 dag
mąka 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
Na masę serową:
jajko 3 szt
cukier 10 dag
cukier waniliowy 1 op
masło 5 dag
brzoskwinie w puszce 1/2 op
orzechy włoskie 20 mielone
twaróg 50 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na babce

1. Na ciasto utrzyj masło z cukrem, dodając po 1 jajku. Dorzuć 3/4 zmielonych orzechów oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
2. Na masę serową zmiksuj twaróg z masłem. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodając stopniowo masę serową.
3. Brzoskwinie dokładnie osącz z syropu, pokrój w kostkę. białka ubij na sztywna pianę, dodaj do masy serowej razem z brzoskwiniami, delikatnie wymieszaj.
4. Tortownicę natłuść olejem, posyp bułką tarta. Przełóż do niej ciasto. Wyłóż na nie masę serową, wyrównaj ją, posyp ozdobnie pozostałymi orzechami.
5. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 180-190 stopni i piecz ok godziny. Jeśli szybko się przyrumieni, przykryj je pergaminem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 10.06.2013 08:19
apetyczny serniczek
kate.500 22.02.2013 15:57
pycha
Beata23 19.11.2012 12:45
ciekawy pomysł
Pani Domu 23.09.2012 17:59
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak