Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w ziołowej posypce

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
cytryna 1 szt
czosnek 2 ząbki
olej 4 łyżki
bazylia do smaku
tymianek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w ziołowej posypce

1. Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami.
2. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem. Otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Ząbki czosnku obierz, zmiażdż w prasce.
3. Mięso skrop sokiem z cytryny, natrzyj skórką z cytryny, czosnkiem, suszonymi ziołami, solą oraz pieprzem. Zawiń w folię, włóż do lodówki na noc.
4. Następnego dnia mięso odwiń z folii, włóż do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.. Skrop olejem, podlej odrobiną wody, przykryj.
5. Piecz ok 15 min. w piekarniku o temp.200 stopni. Potem obniż temp. do 180 i piecz mięso jeszcze ok 30 min, polewając wytwarzającym się sosem. Pięć min przed końcem pieczenia mięso posyp posiekanymi ziołami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 20.06.2012 11:21
pyszny pomysl
RenataZ-et 19.05.2012 08:33
rewelacja
sunnymood 18.03.2012 11:39
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak