Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto litewskie z jabłkami smażonymi

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szkl
jajko 2 szt
cukier waniliowy 1 op
mąka 3 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 1 kostaka
jabłka 0,5 usmażone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto litewskie z jabłkami smażonymi

Cukier, jajka oraz cukier waniliowy ucieramy do białości. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem oraz wyjętą wcześniej z lodówki margarynę (musi być miękka). Starannie mieszamy. 2/3 ciasta przekładamy do formy nasmarowanej obficie tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Na wierzchu układamy smażone jabłka. Do pozostałej części masy dodajemy mąkę i zagniatamy twarde ciasto. Tą kruszonką posypujemy jabłka. Piec 50-60 min w średnio gorącym piekarniku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia 13.03.2024 12:34
dwa razy uzywamy make ale nie jest napisane jak mamy ja wagowo rozdzielic.
Doradca Smaku 13.03.2024 15:41
Całą mąkę zużywamy do zrobienia masy na ciasto. Następnie do pozostałej 1/3 części ciasta dodajemy mąki tyle, aby powstało twarde ciasto. Trzeba to zrobić "na oko", będziemy widzieć, że ciasto zbija się w zwartą całość.
Patrycja33 19.08.2016 00:27
super przepis:-)
IwonaKa 04.11.2013 00:09
super przepis,a ciacho na pewno smaczne
alaaa 29.06.2012 16:29
łatwe do zrobienia,może być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak