Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

galaretka jabłkowa z wanilią

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 1,2 kg
cukier 500 g
cytryna 1 szt
laska wanili 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: galaretka jabłkowa z wanilią

Jabłka umyć, obrać i wykrajać gniazda nasienne. Skórki i gniazda nasienne ugotować w 3/4 l wody. Przecedzić i wymierzyć - powinno pozostać 1/2 l płynu. Jeżeli będzie więcej, trzeba gotować na ostrym ogniu, żeby nadmiar wyparował.z Soku zrobi się z galaretka. Dodać cukier i gotować dalej, aż ciecz zgęstnieje. Do otrzymanego syropu wrzucić jabłka pokrajane na ćwiartki oraz wanilię i wlać sok cytrynowy.
Gotować na małym ogniu. Nie mieszać, żeby jabłka się nie rozpadły, tylko od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem. Kiedy jabłka zrobią się szkliste przełożyć do formy wysmarować masłem, wstawić do lodówki i chłodzić przez 8 godzin. Podawać z bitą śmietanką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak