Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZARLOTKA NA CIEPŁO Z BITĄ ŚMIETANĄ

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 4 sztuki
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier 1 niecała szklanka
mąka 1 niecała szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 niecała szklanka
masło 0,5 kostki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
bita śmietana 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: SZARLOTKA NA CIEPŁO Z BITĄ ŚMIETANĄ

Jabłka ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Dodajemy cukier waniliowy i cynamon. Dokładnie mieszamy. Mąkę, cukier, bułkę tartą i proszek do pieczenia przesypujemy do jednej miski i bardzo dokładnie mieszamy.Przygotowaną formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy na dno przygotowane ciasto. Nakładamy warstwę z jabłek i znów nakładamy suchą warstwę ciasta.Ostatnia warstwa to pokrojone w cienkie listki, schłodzone masło. Staramy pokryć się całą powierzchnię ciasta masłem. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto około 10 – 15 minut. Podajemy z bitą śmietaną i owocami. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 17.10.2011 10:07
alez smaczne
barbara11561 17.10.2011 06:00
DELICJE:):):)
ilka_86 10.10.2011 17:48
ależ apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak