Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

maliny zapiekane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 500 g
mleko 1/2 l
cukier 150 g
żółtko jajek 4 szt
mąka 50 g
laska wanili 1 szt
migdały 50 g
maraskino
bita śmietana 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: maliny zapiekane

Mleko zagotować z wanilią. Ubić żółtka z cukrem i dodać mąkę. Stopniowo dolewać zagotowane mleko do ubitych żółtek, bez przerwy mieszając. Należy uważać, żeby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu nieustannie mieszając, tak długo aż masa 3 razy „podejdzie\" do góry. do letniego kremu wlać maraskino i domieszać bitą śmietanę. Do naczynia żaroodpornego włożyć maliny, skropić je maraskino, polać kremem, następnie znów ułożyć warstwę malin, skropionych maraskino, i kremem. z wierzchu posypać mielonymi migdałami. zapiec w piekarniku i podawać na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniapetr 10.09.2011 13:00
mam sporo malin, a przepis brzmi ciekawie, muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak