Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ananasowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3,5 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
margaryna 20 dag
cukier puder 1 szklanka
śmietana 3-4 łyżki
masa
mleko 1/2 litra
galaretka agrestowa 1 opakowanie
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
margaryna 1 kostka
aromat waniliowy kilka kropel
DODATKOWO:
galaretka truskawkowa 2 opakowania
ananas 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Ananasowy

CIASTO: Mąkę dać na stolnicę, wsypać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier puder, wbić żółtka, dodać margarynę i posiekać nożem. Dołożyć śmietanę- ile zabierze- wyrobić dosyć wolne ciasto. Dać na brytfannę i upiec w 180 st. przez 40 minut.

Zrobić galaretkę truskawkową jak podano na opakowaniu i zostawić żeby wystygła.

MASA: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe 100 ml mleka mieszamy z mąkami i aromatem waniliowym. Wlewamy do wrzącego mleka i chwilę zagotowujemy. Wmieszać galaretkę w proszku. Studzimy. Margarynę ucieramy i dodajemy wystudzony budyń. Rozcieramy masę na cieście. Następnie na ciasto dajemy pokrojone połówki ananasów z puszki.
Gdy galaretka lekko podtężeje zalewamy placek tą galaretką. Schładzać jeszcze przez godzinę żeby galaretka stężała całkowicie. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 17.12.2011 09:54
mniam
Karolcia12 09.11.2011 15:40
rewelacyjnie wygląda
GGABI 07.09.2011 11:17
piękny jest
bietka 15.08.2011 08:06
pyszności
KasiaK90 23.07.2011 08:27
super:) mmhm:)
iwa643 08.07.2011 06:31
pycha
Juleczka20 05.07.2011 10:16
świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak