Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z wiśniami i porzeczką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
jajko 4 szt
margaryna 20 dag
cukier puder 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wiśnie 1 szklanka
czarna porzeczka 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
śmietana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z wiśniami i porzeczką

1. Mąkę łączymy z margaryną i cukrem, dodajemy żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto, następnie wkładamy na godzinę do zamrażalnika.

2. Po tym czasie 3/4 ciasta wykładamy do wysmarowanej formy (standardowej o wymiarach 36cm na 24cm), posypujemy bułką tartą, wykładamy owoce, na to pianę ubitą z cukrem. Na wierzch startą na tarce resztę ciasta.

3. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 18.12.2011 21:08
Ależ wygląda! :)
pacpaw 07.07.2011 20:51
bardzo, ale to BARDZO apetyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak