Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 5 kg
kości wędzone 2 kg
kiełbasa cienka 1 kg
kości na wywar 1 kg
czosnek 4-5 ząbków
grzyby suszone 100 g
koncentrat pomidorowy 2-3 słoiczki małe
sól, pieprz i cukier do smaku
Przyprawa do zup Kucharek-, papryka ostra i słodka do smaku
boczek 2 kg
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kapustę płuczemy i gotujemy, grzyby moczymy i też gotujemy. Kości świeże i wędzone nastawiamy i gotujemy wywar. Świeży boczek podsmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i pokrojony czosnek. Ugotowaną kapustę odcedzamy, wlewamy do niej ugotowany wywar, obrane mięso z kości, podsmażony boczek, grzyby ( możemy też dodać wodę z grzybów ), wszystkie pozostałe przyprawy i gotujemy na nie za dużym ogniu ok.45 minut. Na końcu dajemy koncentrat i jeszcze chwilę gotujemy, mieszając aby nam się nie przypalił. Gorący bigos wkładamy do słoików i zakręcamy. W chłodnym miejscu spokojnie przechowa się bez pasteryzacji dwa tygodnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 28.11.2011 17:31
jeszcze nie jadlam ale na pewno dobre
cukiereczek 10.10.2011 12:46
uwielbiam bigos a ten wygląda super
IZABELA29 18.07.2011 11:00
a ja bym zjadła jak by mi ktoś zrobił , wtedy jest najsmaczniejszy
marcia71 02.07.2011 12:18
muszę zrobć
Jastinka 09.04.2011 22:53
niezłe
ZEWA 14.02.2011 00:16
Edyta (wedith1) to do dzieła.
wedith1 13.02.2011 23:23
Dawno nie jadłam bigosu.....narobiłaś mi smaka!:)
msmariusz 16.11.2010 23:04
ładnie wygląda
msmariusz 16.11.2010 23:03
ładnie wygląda
Anna207 14.11.2010 09:06
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak