Bigos

Bigos

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    5 kg
  • kości wędzone

    2 kg
  • kiełbasa cienka

    1 kg
  • kości na wywar

    1 kg
  • czosnek

    4-5 ząbków
  • grzyby suszone

    100 g
  • koncentrat pomidorowy

    2-3 słoiczki małe
  • sól, pieprz i cukier

    do smaku
  • Przyprawa do zup Kucharek-, papryka ostra i słodka do smaku

  • boczek

    2 kg
  • cebula

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę płuczemy i gotujemy, grzyby moczymy i też gotujemy. Kości świeże i wędzone nastawiamy i gotujemy wywar. Świeży boczek podsmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i pokrojony czosnek. Ugotowaną kapustę odcedzamy, wlewamy do niej ugotowany wywar, obrane mięso z kości, podsmażony boczek, grzyby ( możemy też dodać wodę z grzybów ), wszystkie pozostałe przyprawy i gotujemy na nie za dużym ogniu ok.45 minut. Na końcu dajemy koncentrat i jeszcze chwilę gotujemy, mieszając aby nam się nie przypalił. Gorący bigos wkładamy do słoików i zakręcamy. W chłodnym miejscu spokojnie przechowa się bez pasteryzacji dwa tygodnie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

28.11.2011 17:31
jeszcze nie jadlam ale na pewno dobre

cukiereczek

10.10.2011 12:46
uwielbiam bigos a ten wygląda super

IZABELA29

18.07.2011 11:00
a ja bym zjadła jak by mi ktoś zrobił , wtedy jest najsmaczniejszy

marcia71

02.07.2011 12:18
muszę zrobć

Jastinka

09.04.2011 22:53
niezłe

ZEWA

14.02.2011 00:16
Edyta (wedith1) to do dzieła.

wedith1

13.02.2011 23:23
Dawno nie jadłam bigosu.....narobiłaś mi smaka!:)

msmariusz

16.11.2010 23:04
ładnie wygląda

msmariusz

16.11.2010 23:03
ładnie wygląda

Anna207

14.11.2010 09:06
smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat