Pakieciki z ciasta francuskiego z soczewicą i porami

Pakieciki z ciasta francuskiego z soczewicą i porami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    300 g
  • por (biała część)

    1 szt
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • śmietana 18-procentowa

    3 łyżki
  • jajka

    2 szt
  • szczypiorek

    1/2 pęczek
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • papryka mielona

    do smaku
  • soczewica czerwona

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę ugotować do miękkości (ok. 10-15 min) w 250 ml wody. Odsączyć, wystudzić.
Pora starannie umyć i posiekać. Posiekać szczypiorek. Czosnek przecisnąć przez praskę.
W misce wymieszać soczewicę, por, szczypiorek, czosnek, śmietanę, surowe jajka i przyprawy.
Ciasto rozwałkować, podzielić na 8 części.
Na połowie każdej z nich układać farsz (zostawiając wolne brzegi), skleić.
Piec ok. 25 minut, w temp. 200°C (180°C z termoobiegiem).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ziutula

20.03.2012 15:07
dobre wyszły...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat