Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szk
margaryna 1 kostka
gęsta śmietana kwaśna 3/4 szk
drożdże świeże 50 g
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
krem czekoladowy 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki

Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, rozkruszyć drożdże i posypać cukrem i odrobiną mąki. Po chwili dodać żółtka, śmietanę i przestudzoną margarynę.Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.

Uformować kulę, przekroić na cztery części. Każdą rozwałkować w cienkie kółko, przekroić na cztery. Na każdy trójkąt nałożyć trochę kremu, zwinąć i uformować rogalik.

Tak samo zrobić pozostałe części ciasta. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć rogaliki. Pozostawić na 5 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 27.09.2011 06:10
wspaniałe
Piotr24 11.08.2011 09:47
żona wczoraj zrobiła podobne, są super :)
Kate131 01.07.2011 08:49
tez tak robię.pycha są
crysaliska 10.10.2010 15:11
świetne :)
eli_555 09.07.2010 22:29
Lubię takie rogaliki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak