Rogaliki

Rogaliki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4 szk
  • margaryna

    1 kostka
  • gęsta śmietana kwaśna

    3/4 szk
  • drożdże świeże

    50 g
  • cukier

    2 łyżki
  • żółtka

    2 szt
  • krem czekoladowy

    1 słoiczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, rozkruszyć drożdże i posypać cukrem i odrobiną mąki. Po chwili dodać żółtka, śmietanę i przestudzoną margarynę.Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.

Uformować kulę, przekroić na cztery części. Każdą rozwałkować w cienkie kółko, przekroić na cztery. Na każdy trójkąt nałożyć trochę kremu, zwinąć i uformować rogalik.

Tak samo zrobić pozostałe części ciasta. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć rogaliki. Pozostawić na 5 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

27.09.2011 06:10
wspaniałe

Piotr24

11.08.2011 09:47
żona wczoraj zrobiła podobne, są super :)

Kate131

01.07.2011 08:49
tez tak robię.pycha są

crysaliska

10.10.2010 15:11
świetne :)

eli_555

09.07.2010 22:29
Lubię takie rogaliki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat