Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zbójnickie pulpety

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

NA PULPETY:
mięso wieprzowe 500 g
cebula 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 100 g
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz do smaku
woda 1/4 szk
jajko 2 szt
Na sos:
Przyprawa do zup Kucharek- do smaku
mały słoikczek koncentratu pomidorowego 1 słoik
ziołowe ziarenka smaku 2 łyżeczki
oliwa
papryka 500 g
sos boloński 2 (w proszku)

Przepis i sposób przygotowania na: Zbójnickie pulpety

Mięso umyć, zmielić razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajka, bułkę tartą, wodę i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i usmażyć na oliwie.

Paprykę, pieczarki i cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie, dodać czosnek, koncentrat i jeszcze chwilę podsmażyć. Wszystko zalać wodą, dodać natkę, pozostałe przyprawy i zagotować. W 1 szklance wody rozrobić sosy i dodać je do garnka. Gotować na małym ogniu około 5-10 minut. Wrzucić do sosu pulpety i ponownie zagotować. Podawać z makaronem lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 28.02.2013 21:26
mniam mniam jak świetnie wygladają;)
emeslive 03.05.2012 22:13
Bardzo smakowite pulpety!
Anna133 15.04.2012 20:38
no wyglądają pysznie
pacpaw 18.11.2011 19:33
w weekend robię pulpety!
Adamorek 23.09.2011 13:50
świetne pulpety
Ewa95 23.09.2011 11:14
mniam
Kate131 30.06.2011 08:37
bardzo takie lubię
madi356 27.03.2011 14:57
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak