Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszko-kotleciki jajeczne

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 7 sztuk
pieprz 1 szczypta
olej do smażenia
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszko-kotleciki jajeczne

Jest to przepis podstawowy, który można modyfikować zależnie od fazy diety. Nadaje się na śniadania, kolacje, jako przekąska, a nawet jako kotleciki do obiadu :)
Wypracowałam go z moim tatą, z którym byliśmy na diecie dukana przez 8-9miesięcy.
Gotujemy 5 jajek na twardo, pozostawiamy do ostudzenia.
Gdy już ostygną, obieramy ze skorupek i w misce ugniatamy je widelcem. Jak już ugnieciemy (nie musi to być jednolita masa!) wbijamy 2. jajka i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pieprz/pieprz ziołowy do smaku. Wszystko mieszamy.
Następnie papierowy ręcznik nasączamy delikatnie olejem i przecieramy patelnię (najlepiej teflon)
Na rozgrzaną patelnię masę jajeczną nakładamy łyżką - należy formować jak najcieńsze placko-kotlety (tak by mieć pewność, iż nie będą surowe w środku). Obsmażamy z obu stron pod przykryciem przez parę minut.
Przepis można modyfikować na wiele sposobów.
Przede wszystkim możemy dodawać różne przyprawy: curry, paprykę ostrą i słodką, chilli, bazylię, oregano i co tylko nam do głowy przyjdzie. Można tez dodawać pociętą na malutkie kawałeczki polędwicę (należy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu w polędwicy!). W dni warzywne można wkroić np. papryczkę :)
Jeśli ktoś jada sól - oczywiście można doprawić solą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 16.06.2013 22:14
podobaja mi się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak