Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi ze szpinakiem i ricottą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser riccota 250 g
szpinak 750 g
czosnek 1 ząbek
oliwa 2 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 1 sztuka
woda 0,5 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ze szpinakiem i ricottą

SZpinak (moze byc mrozony- wtedy nalezy go rozmrozic i odcisnąc z wody) podsmazamy na oliwie razem z pokrojonym ząbkiem czosnku. Przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z serkiem ricotta. Przyprawiamy do smaku.

Zagniatamy ciasto na pierogi. Gdy jest zbyt rzadkie podsypujemy mąką jesli zbyt twarde to dodajemy wody (zapomnialam dodac ze uzylam cieplej wody).cienko wałkujemy i wykrawamy szklanką kola. Nakladamy farsz, dokladnie zlepiamy. Wrzucamy na rozgrzany olej (najlepiej w garnku, bo mają byc zanurzone. Wyciagamy po okolo 1 minucie i osuszamy na reczniku papierowym. Mozna oczywiscie trzymac je dluzej by nabraly zlocistej barwy, mozna tez wlozyc je do piekarnika i tam podpiec na zloty kolor

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 16.06.2013 22:16
lubie takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak