Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodzio z kokosem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryny 12 dkg
mąki 5 szkl
jajko 3
miodu 4 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
cukru 1 szkl.
mleko O,7 L
kaszy manny 1/2 szkl
Kasi 3/4 kostki
cukru 3/4 szkl
wiórki kokosowe poł szklank

Przepis i sposób przygotowania na: Miodzio z kokosem

Ciasto: Do mąki dodać i posiekać nożem. Dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części i wstawić do lodówki do schłodzenia. Po 30 minutach rozwałkować pierwszą część i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 10-15 minut (do zrumienienia). Po upieczeniu (od razu) wyjąć ostrożnie z blachy i pozostawić do przestudzenia. Z pozostałymi dwoma plackami zrobić tak samo.
Krem: Mleko, margaryne i cukier podgrzewać na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się tłuszczu. Powoli wsypywać kaszę, cały czas mieszając. Na końcu dodać wiórki kokosowe i mieszać aż do uzyskania gęstej masy. Zostawić na 5-8 minut i nakładać na zimne placki (placek-krem-placek-krem-placek). Placki są dosyć twarde, ale pod wpływem kremu stają się miękkie już po ok. 3 godzinach.
Do jednej warstwy kremu, bądź ciasta na 1 placek można dodać łyżkę kakao. Wzbogaci to wygląd.
Czas pieczenia: 10-15 min

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 05.09.2011 11:08
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak