Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka Anny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
mąka 1 szklanka
jajko 5 szt
mleko 1/2 litra
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 1 kostka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka Anny

Wodę i margarynę zagotować. Do zagotowanego płynu dodawać stopniowo szklankę mąki. Odstawić ciasto i wystudzić. Po wystudzeniu wbijać po jednym jajku energicznie mieszając aby rozetrzeć grudki. Podzielić ciasto na dwie części, każdą część upiec oddzielnie w prodiżu lub tortownicy. Piec około 1 godziny. BUDYŃ; obie mąki wymieszać z mlekiem i cukrem. Ciągle mieszając zagotować. Utrzeć kostkę masła i po trochu dodawać ostudzony budyń. Utarty budyń wyłożyć na jeden placek i przykryć drugim. Drugi placek posypać obficie cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna77 24.07.2011 22:11
mniam,lubie karpatkę!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak