Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony barszczyk

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 1,5 kg
kości na wywar 1 kg
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
grzybki suszone 6-8 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
czosnek 4 ząbki
cukier do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
Przyprawa do zup Kucharek- do smaku
seler mały kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony barszczyk

Z kości i warzyw gotujemy wywar. Dodajemy grzyby, liść laurowy i ziele angielskie i troszkę majeranku i jeszcze chwilę gotujemy. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte buraki wkładamy do drugiego garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i zagotowujemy. Wywar przelewamy do większego garnka lub gotujemy po prostu go w ilości 1/2 objętości naczynia. Do tego wywaru przez durszlak lub sito przelewamy buraczaną wodę powstałą w wyniku zagotowania buraków. Tarte buraki są do wyrzucenia. Barszczu już nie gotujemy, dodajemy czosnek i doprawiamy do smaku solą pieprzem, cukrem, octem i maggi. w gotowanym w ten sposób barszczy nie pływają nam buraki i mamy tylko dużą ilość czystego barszczyku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 01.03.2013 19:50
mniam mniam ale smakowity:)
bami 04.01.2012 11:30
Uwielbiam barszczyk czerwony! :)
cukiereczek 27.12.2011 08:04
Pychotka
wedith1 07.11.2010 13:37
Pychotka, prawdziwy domowy barszczyk!
Agnieszka172 30.08.2010 20:36
ja wybieram krokiecik, pycha:)
Ewa104 19.08.2010 10:28
Uwielbiam domowy barszczyk czerwony.Do tego pasztecik lub krokiecik-Pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak