Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
cebula
mięso mielone 40 dag
jajko
sól
pieprz
boczek wędzony 6 plasterków
olej 3 łyżki
rosół 1/2 litra
mąka 1 łyżka
natka pietruszki 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Kapustę blanszować chwilę w osolonej wodzie, oddzielić 12 dużych liści, a resztę poszatkować. Cebulę pokroić w kosteczkę. Bułkę odcisnąć, zagnieść z mięsem, jajkiem i cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Obok siebie ułożyć po 2 liście kapusty. Umieścić na nich porcje mięsa, uformować. Każdy zawinąć w plasterek boczku, związać nićmi. Olej rozgrzać, podsmażyć gołąbki. Dodać resztę kapusty. Podlać rosołem, gotować min. 45 minut. Wyjąć gołąbki. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, zagęścić sos. Do sosu ponownie włożyć gołąbki. Natkę posiekać, posypać nią gołąbki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak