Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

naleśnikowy duet

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpragi białe 1,5 kg
szpinak świeży 1 kg
mąka 250-300 gram
jajko 2 sztuki
mleko 300 ml
piwo 300 ml
śmietana 30% 200 ml
mozarella 100 gram
gałka muszkatołowa
sól
cukier
wanilia
czosnek
masło klarowane

Przepis i sposób przygotowania na: naleśnikowy duet

Do miski wsypać mąkę , wbić jajka, wlać około 200 ml mleka, piwo, szczyptę soli i wszystko wymieszać mikserem. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać 300 g zmiksowanego szpinaku. Wymieszać. Do drugiej dodać mleko aby uzyskać odpowiednią gęstość. Oba ciasta odstawić na pół godziny.
Szparagi obrać, umyć, ugotować w osolonej i osłodzonej wodzie. Pokroić. 1/3 szparagów bez części z łepkami zmiksować. 200 ml śmietany zagotować z rozgniecionym czosnkiem, dodać zmiksowane szparagi. Chwile gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, cukrem i wanilią ( ja używam cukier waniliowy domowej roboty).
Na patelni rozpuścić masło klarowane, dodać rozgnieciony czosnek, startą gałkę muszkatołową, pozostały szpinak. Dusić chwilę, posolić.

Usmażyć naleśniki z obu ciast.

Na naleśnikach z ciasta szpinakowego układać szparagi, składać na cztery, na wierzchu układać plasterki mozzarelli.
Na naleśniki ze zwykłego ciasta kłaść szpinak.
Ułożyć na blasze, zapiekać około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na talerzu układać po dwa różne naleśniki, naleśniki ze szpinakiem w środku polać ciepłym sosem szparagowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak