Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gnocchi z ragu

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ragu:

wywar drobiowo-wołowy 1 szklanka
masło 50 gramów
wołowina 25 dag
wieprzowina 25 dag
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
mleko 1 szklanka
boczek 10 dag
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
seler naciowy 1 sztuka
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
oliwa 3 łyżki

Gnocchi:

ziemniaki 1 kilogram
mąka 30 dag
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi z ragu

Obrane ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać mąkę, jajko, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Uformować z ciasta, wałek grubości 2 cm i pokroić na kawałki długie 2 cm i uformować kulki. Wrzucić je do osolonej gorącej wody, jak wypłyną na wierzch, wyciągnąć na talerz.

Umyte i obrane, marchew, cebule i seler posiekać. W garnku rozpuścić masło i olej, dodać posiekane warzywa, mieszając podsmażyć, dodać pokrojony drobno boczek i zmielone mięso wołowe i wieprzowe. Smażyć do miękkości mięsa. Dodać wino czerwone i poczekać aż wyparuje. W przygotowanym wywarze rozpuścić koncentrat pomidorowy i wlać do garnka.

Gotować na małym ogniu 1,5 godziny, dolewając w miedzy czasie powoli mleko. Potrawa ma być gęsta. Przyprawić sola do smaku.
Gotowy sos polać na makaron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 12.03.2016 21:24
Fajny przepis
jasiek 03.09.2014 15:08
ciekaw wersja
kuklik 29.01.2014 15:43
pomysłowe danie
Grażyna13 25.12.2013 17:44
Smakowite danie :)
Katarzyna59 25.09.2013 07:28
pyszności,
mirosława4 27.05.2013 19:17
nigdy nie jadłam aczkolwiek Twoje zapowiadają się smacznie :)
Ada-Gaba 06.02.2013 13:33
świetna propozycja
Łukasz15 25.09.2012 09:46
Super
IZABELA29 25.08.2012 11:05
fajna propozycja
caralajna 15.08.2012 09:21
ale to musi być pyszne
Anna152 02.08.2012 06:49
super
Mirka-Ludomila 01.08.2012 08:29
ciekawe
Pani Domu 12.07.2012 16:35
super pomysł
kamyk 07.07.2012 22:12
chętnie bym spróbował takiego dania
gacopierz23 13.05.2012 21:38
ekstra
Kas2 08.05.2012 22:55
apetyczne
kanu83 03.05.2012 09:21
super sprawa
Norgiusz 30.04.2012 09:26
super
Papryczka 04.03.2012 15:57
pyszne
mala2021 17.02.2012 09:05
nigdy nie jadłam, trzeba wypróbować
calliope 11.02.2012 10:02
intrygująca nazwa :)
Ewelina47 21.01.2012 16:29
może być smaczne
Ewelina38 30.12.2011 08:52
świetny przepis, a danie bardzo apetycznie się prezentuje
lucyna15
lucyna15 28.12.2011 09:55
ciekawe
smakoszek 15.12.2011 06:50
ciekawie się nazywa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak