Makrounds

Makrounds

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza manna

    3/4 kg
  • masło

    200 g
  • daktyle

    300 g
  • sól

    szczypta
  • cukier

    250 g
  • miód

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1/2 szt.
  • woda

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużej misce wymieszać kaszę mannę ze stopionym ciepłym masłem i niewielką ilością ciepłej wody, aż do uzyskania gęstej masy.
Na blacie rozłożyć papier do wypieków i na nim rozprowadzić warstwę kaszy.
Suszone daktyle bardzo drobno posiekać, lub zmiksować.
Ułożyć daktyle na połowie ciasta.
Unosząc papier przykryć daktyle drugą połową ciasta.
Wyrównać wałkiem, pokroić w romby.
Ostrożnie przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika, piec 30- 40 min.
Przygotować syrop: podgrzać wodę z cukrem, miodem i sokiem z cytryny, gotować aż do zgęstnienia syropu.
Upieczone ciasteczka zanurzać w syropie, bądź polewać syropem i odkładać na półmisek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

22.08.2011 11:51
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat