Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos kurkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 1 łyżka
mleko 1\2 szklanki
przyprawa w płynie do smaku
kurki 450 g
smietana 18% 150 ml
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos kurkowy

Kurki dzielimy na połowę. 20 dag kurek kroimy drobno, podsmażamy z cebulką pokrojoną drobno, pieprzymy, solimy i dolewamy odrobinę przyprawy uniwersalnej w płynie, zalewamy śmietaną i jeszcze chwilkę gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie 20 dag kurek kroimy na połówki. Podsmażamy na masełku około 10 minut, pieprzymy i solimy do smaku.Przestygnięte kurki w śmietanie miksujemy na puszysty sos. Gdy sos jest za gęsty dodajemy mleko. Do sosu dodajemy podsmażone kurki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 30.07.2011 11:33
nabrałam ochoty, pyszny sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak