Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem grzybowy z serem żółtym i groszkiem ptysiowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
pieczarki 150 g
serek topiony 1 szt
bulion 750 ml
grzyby suszone 100 g
śmietana 12% 1,5 łyżka
masło 1 łyżka
marchew 1 szt
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa w płynie do smaku
szczypiorek usiekany 1,5 łyżki
groszek ptysiowy 50 g
ser gouda 50 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Krem grzybowy z serem żółtym i groszkiem ptysiowym

Przygotowujemy bulion dowolnym sposobem, dodając do niego pokrojoną niewielką marchewkę , 2 ząbki czosnku. Suszone grzyby wcześniej moczymy w wodzie, gdy już będą miękkie gotujemy je wraz z wodą w której się moczyły. Pieczarki i cebule kroimy w dowolny sposób dodając szczyptę soli i podsmażamy na masełku na patelce do miękkości. Do oddzielnego naczynia wlewamy wywar grzybowy wraz grzybami + pieczarki z cebulką + wyjętą marchewkę i czosnek z bulionu , wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania drobno posiekanej i jednolitej masy. Całość wlewamy do gotującego się bulionu dodając serek topiony i łyżkę śmietany. Całość doprawiamy do smaku. Na koniec do zupy dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. Dekorujemy posypując startym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 30.08.2011 08:26
moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak