Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa podawana pod pokrywą z ciasta

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 gram
rosół z kostki 3/4 litra
cebula biała 1 sztuka
śmietanka 1/8 l
żółtko jajek 1 sztuka
masło 50 gram
kmienk do smaku
natka pęczek
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
ciasto francuskie 300 gram
grzyby świeże 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa podawana pod pokrywą z ciasta

mrożone ciasto francuskie rozmrozić, a następnie rozwałkować na grubość 1/2 centymetra. Następnie zostawić rozwałkowane ciasto na 40 minut. Po upływie tego czasu z ciasta wyciąć 4 kółka, większe o minimum 2 centymetry od kokilek w których będzie podawana przygotowana zupa.
Grzyby oczyścić, dokładnie opłukać, następnie pokroić w paseczki (wedle uznania). Cebulkę obrać, posiekać i podsmażyć (najlepiej na maśle). Następnie dodać grzyby, całość zalać gorącym rosołem. Gotować 30 minut. Mieszając od czasu do czasu.
Mąkę dokładnie wymieszać ze śmietaną, a następnie dodać do zupy, doprawić solą, białym pieprzem oraz kminkiem. Doprowadzić do wrzenia (2 min). Następnie posypać posiekaną natką i zupę rozlać do przygotowanych kokilek.
Brzegi kokilek z zupą dokładnie posmarować żółtkiem, następnie ułożyć na nich wycięte krążki ciasta francuskiego, docisnąć je do brzegów. Z pozostałego ciasta wyciąć mniejsze kółeczka, posmarować je żółtkiem i ułożyć na \"pokrywkach\" z ciasta. Całość zapiekać przez koło 6-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 02.01.2012 14:35
fajna zupka
Kate131 28.08.2011 17:41
ciekawa zupka
Małgorzata106 16.08.2011 18:42
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak