Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z cukinii i wędzonego boczku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 4 szt
cebula 2 szt
pomidory 4 szt
olej wg uznania
boczek wędzony 25 dag
kiełbasa śląska 3 szt
natka pietruszki 1 pęczek
kostka rosołowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z cukinii i wędzonego boczku

1. Cukinie myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. miąższ kroimy w niewielką kostkę. Wkładamy do garnka. Wlewamy 1/2 szkl wody. Przykrywamy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu.
2. Cebule obieramy. z kiełbas usuwamy osłonki i wraz z cebulami kroimy w niewielka kostkę. Smażymy na łyżce rozgrzanego oleju, aż cebula się zeszkli. Dodajemy do cukinii. Następnie wkruszamy kostkę rosołową. Dusimy.
3. Pomidory myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory, chwilę smażymy. Przekładamy do cukinii. Dusimy, aż cukinia będzie zupełnie miękka. Wsypujemy posiekaną natkę. Mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 15.08.2012 13:58
jeszcze z cukinią nie robiłam
Krystyna32 02.07.2011 04:57
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak