Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ryżowa z wędliną i oliwkami
Czosnek wraz z dymką obrać, następnie opłukać i pokroić w cienkie plasterki.
Papryki umyć, usunąć gniazdo, pokroić w paseczki (wzdłuż).
Ser pokroić w niezbyt grube słupki (0,5 cm (sz) na około 3 cm dł.)
Wędlinę pokroić w cienkie paski.
Rozgrzać olej na patelni, a następnie podsmażyć czosnek. Po chwili dodać wędlinę. Smażyć 8 minut. Usmażony czosnek z wędliną ściągnąć z patelni, a na ich miejsce dodać paprykę oraz dymkę i podsmażyć na tym samym tłuszczu. Smażyć około 5 minut. Do salaterki wsypać ryż, dodać wędlinę i ser, a następnie podsmażoną paprykę z dymką. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz zielem angielskim. Przed podaniem danie można udekorować natką pietruszki. Najlepiej smakuje po wystudzeniu :)
Smacznego ;)