Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winogrona w cieście

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

winogrona 0,5 kg
mąka 1 szklanka
masło 0,5 kostki
cukier 0,5 szklanki
jaja 5 sztuk
sól 1 szczypta
mleko 1 szklanka
śmietana 5 łyżek
cukier puder 1 łyżeczka
olejek migdałowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Winogrona w cieście

Cukier wsypać do miski i ubić go z dwoma żółtkami oraz szczyptą soli. Kiedy masa będzie gładka wrzucić do niej masło i stopniowo wsypywać mąkę. Dokładnie wymieszać i wyrabiać ciasto. Ciasto włożyć na 15 minut do lodówki.
Ubić 3 jajka z łyżką cukru pudru i olejkiem migdałowym. Dodać mleko i śmietanę, po czym dokładnie wymieszać. Wylepić ciastem dno i boczne ścianki wysmarowanej masłem formy. W ciasto wetknąć owoce i powoli wylać krem na winogrona.
Piec przez 45 minut w temperaturze 170°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak