Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle drożdżowe z masełkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
cukier 1 łyżka
mleko 1/2 szkl
drożdże 1,5 dag
jajko 1 szt
jagody 50 dag
twaróg 20 dag
masło stopione 10 dag
Cynamon mielony Prymat wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle drożdżowe z masełkiem

1. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli. Drożdże dokładnie rozpuść w letnim mleku. Wymieszaj z cukrem i wlej do miseczki z mąką. Wbij jajko. Następnie zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz.
2. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie je zagnieć. Odrywaj niewielkie porcje ciasta, rób z nich placuszki. Na każdym połóż po porcji jagód. Zlep brzegi, formując kulki.
3. W dużym, szerokim garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek ostrożnie włóż knedle. Gotuj je pod przykryciem ok 8 min.
4. Gotowe knedle wyjmij łyżką cedzakową, Ułóż na talerzach. Polej stopionym masłem i posyp pokruszonym twarogiem. Przed podaniem knedle lekko oprósz cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak