Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIZZA DOMOWA

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 70 g
sól 1,5 łyżeczki
olej 6 łyżek
kiełbasa 1 kg
koncentrat pomidorowy 2 słoiczki
cebula 3 średnie
czosnek 10 ząbków
pieczarki 1,5 kg
olej 6-8 łyżek
pieprz
sól
cukier 1 łyżeczka
ser żółty 400 g
woda 1,5 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: PIZZA DOMOWA

Sos: Oczyszczone pieczarki gotujemy w osolonej wodzie ok. 15min, odcedzamy i kroimy w kostkę lub plastry. Następnie na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażyć 2min. Następnie dodać pieczarki i dolać pół szklaniki wody. Dorzucić drobno pokrojony czosnek i koncentrat, doprawić do smaku pieprzem, solą i łyżeczką cukru. Tak przygotowany sos dusić na wolnym ogniu 10 min.
Ciasto: Z mąki formujemy wgłębienie, do którego wlewamy rozczyn, czekamy aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy sól i olej. Całość mieszamy i ugniatamy, jeżeli ciasto będzie za suche można dodać trochę wody. Ciasto zostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu, aby podrosło.
Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na wielkość blachy. Na posmarowaną olejem blachę układamy ciasto a na nie wykładamy starte na drobno 100g sera. Na ser wykładamy połowę sosu i posypujemy 100g startego sera. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy 15 min. Po upieczeniu można doprawić keczupem. Tak samo postępujemy z 2 pizza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 19.09.2013 16:27
nie ma to jak pizza domowej roboty
Granita 06.03.2013 15:24
bardzo smacznie się prezentuje
wiola28a 04.07.2011 19:38
coś dla mnie
Emilia22 01.07.2011 15:29
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak