Devolay

Devolay

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    1 kg
  • pieczarki

    0,5 kg
  • masło

    1 kostka
  • jajka

    5 sztuk
  • mąka

    do smaku
  • bułka tarta

    0,5 kg
  • olej do smażenia

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka mielimy przez maszynkę . Następnie przyprawiamy mięso sól + pieprz lub wegeta. W między czasie szykujemy farsz z pieczarek.Pokrojone pieczarki w pół księżyce lekko dusimy na patelni.Szykujemy sobie 3 miseczki do jednej wsypujemy mąkę ,do drugiej bułkę tartą ,a w trzeciej roztrzepujemy jajka. Z mięsa tworzymy placki w środek wkładamy pasek masła oraz łyżkę pieczarek.Delikatnie zaklejamy placek na kształt kotleta mielonego tzw kulke. Zawinięte już kotlety raz obtaczamy mąką ,a później moczymy w jajku ,a następnie obtaczamy w bułce tartej. Czynność tą powtarzamy 3 razy (jajo ,a następnie bułka tarta) . Następnie w średnim garnku ( garnek musi być taki żeby devolay mógł pływać) rozgrzewamy olej. Na gotowy już olej wrzucamy kotlety i smażymy do złocistego koloru na wolnym ogniu.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Brigitte

30.11.2011 10:32
pyśne ;) uwielbiam je!

Brigitte

30.11.2011 10:32
pyśne ;) uwielbiam je!

Brigitte

30.11.2011 10:32
pyśne ;) uwielbiam je!

iwona332

15.09.2010 22:14
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat