Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

creme brulee o smaku jaśminowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 400 ml
żółka 6 szt.
cukier biały 5 łyżek
cukier brązowy 5 łyżek
napar herbaty jaśminowej 1/3 filiżanki
skorka starta z pomarańczy

Przepis i sposób przygotowania na: creme brulee o smaku jaśminowym

Do rondla wlej śmietanę, dodaj biały cukier, napar z herbaty jaśminowej. Ustaw na małym ogniu. Gdy śmietana zacznie się unosić, zdejmij garnek z ognia i odstaw do przestudzenia.
Żółtka lekko ubij, dodawaj do nich po łyżce śmietany z herbatą, za każdym razem delikatnie mieszając. Gdy krem będzie gotowy dodaj skórkę otartą z pomarańczy.
Żaroodporne foremki napełnij przygotowanym kremem, najlepiej przelewając przez sitko. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 100 stopni, zapiekaj ok. 50 min. Wyjęte foremki z kremem zostaw do przestudzenia. Następnie wstaw je do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Po wyjęciu foremek z lodówki każdą porcję kremu posyp łyżką brązowego cukru. Wstaw do piekarnika ustawionego na opcję grill i zapiekaj jeszcze chwile w temp. 100 stopni, aż cukier się skarmelizuje, tworząc charakterystyczną skorupkę na wierzchu kremu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 06.06.2012 23:43
dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak