Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche ciasto z czereśniami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 25 dkg
masło zimne 10 dkg
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
olej 2 łyżki
sól szczypta
cukier puder 2 łyżki
masło
czereśnie 70 dkg
sok wiśniowy 1/2 litra
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciasto z czereśniami

Mąkę mieszamy z posiekanym zimnym masłem,dodajemy żółtka,jajko,olej,sól i cukier puder,szybko zagniatamy owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 45 min do lodówki.Czereśnie myjemy usuwamy pestki.1/3 szklanki soku mieszamy z mąką ziemniaczaną a resztę gotujemy z cukrem.Do gotującego się soku dodajemy zawiesinę z mąki,stale mieszamy by nie zrobiły nam się grudki,gotujemy aż masa wiśniowa nam zacznie gęstnieć,następnie dodajemy przebrane wcześniej czereśnie i doprowadzamy do wrzenia,następnie studzimy.2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy nim formę do tart,zapiekamy na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Gdy spód będzie upieczony wykładamy na niego masę i dekorujemy czereśniami.Z pozostałego ciasta formujemy na wierzchu kratkę i pieczemy jeszcze 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 11.02.2012 17:51
to coś dla mnie :-)
iza15 28.10.2011 21:00
fajne ciasto,na pewno upiekę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak