Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

francuska tarta z morelami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele 2 puszki
budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 800 ml
cukier 8 dkg
konfitura morelowa 20 dkg
płatki migdałowe
ciasto francuskie 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: francuska tarta z morelami

Ciasto lekko rozmrażamy i rozwijamy rogi składamy do środka a całość wałkujemy na placek.Formę do tarty o średnicy 34 cm wykładamy pergaminem i wylepiamy ją ciastem.Morel osączamy z zalewy.Budyń mieszamy z 1/4 litra mleka,a resztę gotujemy z cukrem gdy będzie wrzało dodajemy masę budyniową i cały czas mieszamy,gotujemy aż całość zgęstnieje.Gotowy budyń wlewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy,na budyniu układamy morele.Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i pieczemy 25 min. Konfiturę lekko podgrzewamy,przecieramy przez sito i smarujemy brzegi gotowego ciasta,posypujemy płatkami migdałowymi,można je wcześniej uprażyć na suchej patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 14.02.2012 17:03
śuper
jeta72 12.09.2011 14:18
pychotka;p
jasiek 31.07.2011 13:44
wykwintne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak