Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki z kurczakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 0,5
marchewka 1
makaron ryżowy ok. 70 dag
papier ryżowy
sos sojowy
pieprz
oliwa
olej do smażenia
grzyby mun 10-15 suszone

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki z kurczakiem

Grzyby mun przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja 15 minut moczyłam je w gorącej wodzie, odcedziłam, odcięłam pozostałości nóżek, po czym gotowałam przez 10 minut i znów odcedziłam), po czym pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki (mniej więcej 3-4 cm). Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w dość drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę i przesmażyć aż do ścięcia się białka. Dodać marchew i grzyby mun, przesmażyć chwilę razem. Dodać makaron ryżowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i smażyć razem przez ok. 5-10 minut. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem do smaku. Papier ryżowy zamoczyć na chwilę w letniej wodzie tak, aby zmiękł (dosłownie przez 5 sekund), wyciągnąć go, po czym delikatnie rozłożyć na talerzu lub desce, uważając, aby go nie podrzeć. Przy jednym z brzegów nałożyć farsz, po czym zawinąć najpierw dół, a potem boki do środka i zwinąć dość ściśle w pakiecik, tak jak gołąbek. Postąpić tak z każdym płatem papieru ryżowego aż do wyłożenia całego farszu (mi wystarczyło na 12 sajgonek). Następnie wszystkie przygotowane sajgonki włożyć na chwilę do lodówki i schłodzić. Smażyć na głębokim oleju, na nieprzywierającej patelni z obu stron na rumiano, kładąc na olej złączeniem do dołu. Osączyć dokładnie z tłuszczu. Podawać z sosem słodkim lub słodko-kwaśnym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 30.03.2012 20:51
super
bursztynek 21.10.2011 23:11
mam już składniki, tylko zabrać się do ich zrobienia nie mogę
katarzynka455 26.09.2011 11:19
myślę że smaczne
katarzynka455 26.09.2011 11:19
myślę że smaczne
Wacław 04.09.2011 20:25
jeszcze nie jadłem ale wierze że pyszne
Magda60 25.08.2011 19:15
lubie sajgonki
Magda60 25.08.2011 19:15
lubie sajgonki
Margo1 20.07.2011 17:54
przyznam że nie jadłam
agnieszka137 01.07.2011 14:08
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak