Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEB

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 1/3 kostki
glukoza 0,5 łyżki
mąka pszenna 1 KG
mąka żytnia 0,5 KG
maślanka

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB

DO MISKI WSYPAĆ: 0,5 KG MĄKI ŻYTNIEJ I 1 KG MĄKI PSZENNEJ + 2 ŁYŻKI SOLI.
WYROŚNIETE DROŻDŻE DODAĆ DO MĄKI.
MAŚLANKĘ ROZPUŚCIĆ Z CIEPŁA WODĄ- CAŁOŚĆ MA STANOWIĆ OK 1 LITRA.
WYROBIĆ NA GŁADKĄ MASĘ.

POSYPAĆ Z WIERZCHU I PO BOKACH ABY UŁATWIĆ WYROBIENIE CIASTA.
PODZIELIĆ NA DWIE CZĘŚCI, WŁOŻYĆ DO FOREMEK. PONACINAĆ U GÓRY.
ODSTAWIĆ DO WYROŚNIECIA - (PODWOJENIE OBJĘTOŚCI)

PIEC W TEMPERATURZE OK. 190 STOPNI PRZEZ GODZINĘ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rogalik 06.03.2012 23:33
smaczny
irenka 09.02.2012 21:00
pyszny chlebek
bami 08.02.2012 15:24
Domowy chleb - to jest to :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak