Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z jagodami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
cukier 1 szklanka
drożdże 3 dag
żółtka jaj 3 sztuki
mleko 200 ml
margaryna 12,5 dag
cukier waniliowy 1 łyżeczka
jagody 1 szklanka
masło roślinne 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jagodami

Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i ciepłe mleko, po wymieszaniu odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn drożdżowy dodajemy do mąki. Z żółtek, cukru i cukru waniliowego przygotowujemy masę jajeczną. Dodajemy ją do mąki i wyrabiamy ciasto. Gdy zacznie odchodzić od dłoni dodajemy rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrabiamy podsypując w miarę potrzeby mąką. Ciast odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość przekładamy je do blaski wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na nie jagody delikatnie wciskając je w ciasto. Należy uważać, żeby nie pękały. Z mąki, cukru pudru i masła przygotowujemy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto pieczemy około 45- 55 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 30.09.2013 14:18
Ale pięknie wyrosło
IKrakowianka 17.07.2013 20:54
zjadałabym takie ciasto :)
RenataZ-et 14.06.2012 16:14
bardzo smaczne ciasto
Miki 27.03.2012 22:46
mniam
Margo1 09.09.2011 10:40
apetyczne
IZABELA29 29.08.2011 09:54
takie ciepłe ze szklanką mleka ......
ben-ka 28.08.2011 09:29
najbardziej lubię drożdżówki takie zaraz po upieczeniu,jeszcze gorące.
bercik1 03.07.2011 23:27
pyszne są takie ciasta
mehia 03.07.2011 17:06
super
Iwusia 01.07.2011 16:38
ojj zjadłabym tak puszyste ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak