Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z drobiu z dodatkiem owoców
Grejpfruta obrać ze skóry i ręcznie podzielić na kawałki. Winogrona umyć i poprzekrajać na równe połówki (w miarę możliwości pozbyć się pestek). Orzechy włoskie grubo posiekać. Śliwki odcedzić i pokroić na ćwiartki.
Mięsko ostudzić, pokroić w centymetrowe kosteczki i ułożyć w salaterce. Dodać wcześniej przygotowane owoce. Delikatnie wymieszać (można też poukładać wg swojej koncepcji bez konieczności mieszania, np. warstwowo).
Musztardę wymieszać z majonezem. Dodać startą skórkę z cytryny. Wymieszać. Przygotowanym sosem polać owoce i drób znajdujące się w salaterce. całość posypać kawałkami orzechów włoskich oraz ozdobić natką. Można również dla smaku posypać solą i/lub pieprzem.
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.
Smacznego ;)